måndag, oktober 14, 2013

Rasister i det fördolda

Det är måndag morgon, för en gång skull så har jag inte bråttom till jobbet. Rättare sagt så hade jag mycket gott om tid, passade på att äta en fin-frulle på lokala bageriet Hennings i Växjö.

Hennings är ett litet fik med trevlig modern atmosfär, kända för sina bakelser. Beställde två frallor, och en stor latte. Nu ska här mysas med Readly, Aftonbladet och Smålandsposten.

Fyra bord längre bort sitter fyra herrar, i övre medelåldern. Alla kända företagare i Växjö stad.

Dom samtalar i en lågmält ton, nästan viskar. Hör hur dom avverkar ena ämnet efter det andra. Tyskarna som köper alla sommarstugor, för få cykelvägar, hundägare, vården, kyrkan. Det som får mig att reagera är att deras lösning, eller rättare sagt deras syndabockar för allt ont som händer i samhället går att härleda till; invandringen.

Får dessutom intrycket om att dom försöker överglänsa varandra med påhittade historier, som efter en stund bekräftas som sanning av någon annan i sällskapet. Det är allt från förtur till akutvård, till att invandrare blir rika på välfärden utan att behöva lyfta ett finger. Här i det "fördolda" sitter fyra framgångsrika företagare, arbetsgivare och har en helt förvriden syn på invandrare, och invandring. Sorgligt.

Samma tonläge, och ämne diskuteras allt som oftast även vid den lokala simhallen. Besöker den varannan onsdag i samband med sönernas simskola. Direkt när man stiger in i bastun så förstår man vad som diskuteras, då det är just den där lågmälda och viskande rösten som man hör.

Oftast inleder man med; Jag är inte rasist, men...

Är det inte dags att någon lyfter invandringen från den låga samtalsnivå som den nu har? Det verkar som att det är på fiket, i bastun osv som är det rätta fiskevattnet för Sverige Demokraterna. Är det inte dags för övriga politiska partier att lyfta frågan på ett korrekt och sakligt sätt. Punktera, och rätta dessa herrar innan dom övertalat alla i deras närhet om vad som är sanning.

Det går inte att tysta ner rasismen genom att inte föra en vettig debatt med dess företrädare i det offentliga rummet.

 

Inga kommentarer: