måndag, maj 18, 2009

Trodde det var sommar?!

Igår noterade vi att äldsta sonen som haft feber i 2dgr hade fått små röda prickar på armar, ben och händer. Vid närmare koll såg vi även prickar på tungan...

Efter samtal med Vårdguiden så fick vi en besökstid idag kl 10. Det var min tur att vara hemma med barnen, och dom håller dessutom på att bygga om på frugans jobb.

Käraste kom hem och hämtade sonen och tog honom till BVC, på öster här i Växjö.

Efter kontroll hos läkaren som "gissade" på röda hund, träffade käraste vår barnmorska som sa att det med största sannolikhet är...

Höstblåsor (enterovirus, hand-, fot- och munsjuka)

Höstblåsor är en virusinfektion som är vanlig bland barn upp till tio år. Vuxna kan få höstblåsor men det är ovanligt. Blåsorna sitter i munnen, och ibland på händer och fötter. Sjukdomen är ofarlig och går över efter ungefär en vecka.
...då har man några dagar framför sig där man vet vad man ska göra.

Stackars lilla älsklingen, det var därför han inte ville äta riktigt igår!

Googlade på Höstblåsor och fick fram följande:

Det är direkt vilseledande att kalla denna tämligen vanliga barnsjukdom för mul- och klövsjuka. Trots symtom från händer, fötter och mun har sjukdomen höstblåsor ingenting med denna allvarliga djursjukdom att göra. Också benämningen hand-, fot- och munsjuka bör undvikas, eftersom många då förväxlar tillståndet just med mul- och klövsjuka.

Inga kommentarer: