fredag, april 06, 2012

Likt Frankensteins monster

Idag när jag gick till jobbet så kunde jag inte släppa tanken om att vi (handeln) har skapat ett monster som vi själva inte längre kan styra över. Ett monster som hela tiden kräver mer, och har mindre förståelse. Vi har skapat ett behov av öppettider, långt mer än vad som är rimligt. Varför skall en stormarknad som säljer kläder ha öppet 10-20, och dessa tider år låååångt ifrån dom värsta....

När jag växte upp så var det enbart Pressbyrån som hade öppet på söndagar, och alla visste att allt var stängt efter kl 14 på lördagar. Då det var helgdagar var det inte någon som ifrågasatte om man hade öppet eller inte, frågan var när man stängde dagen innan helgdag.

Idag förväntas man ha öppet alla dagar på året!

Måste man kunna handla alla dagar på året, och har vi så lite tid över? Kan man inte planera sina inköp till öppettider på vardagar?

Det var inte mer än något år sedan Danmark gick ifrån lagstadgat stängt på söndagar, att dom gick ifrån det måste enbart vara marknadskrafter som såg en möjlighet till omsättningsökning.

Om vi fick en svensk lagstiftning om att hålla stängt på söndagar tror jag att effekten inte skulle vänta på sig när det gäller minskning av stresssymtom. En dag i veckan där inget är något måste, och helgdagar är just helgdagar.

 

Inga kommentarer: