onsdag, april 04, 2012

Vad har hänt med taxfree?

Efter att varit ute och rest i Norden måste jag ställa en berättigad fråga; Vad innebär taxfree idag, och vem tror att det är just "taxfree"?

För inte allt för många år sedan innebar en resa utanför Sveriges gränser att man satte sig ner och inte bara planerade sin resa, utan även bläddrade i små kataloger med taxfree. Man satt och kryssade för, jämförde priser på produkter som man hade för avsikt att inhandla.

Man tog upp "beställningar" från nära och kära som inte hade fördelen att få följa med på resan. Parfymer i långa banor; Opium till mamma, Korus till brorsan, Lagerfelt till pappa och små burkar med hårda karameller i glada färger.

Min nyligen gjorda resa tog mig från Växjö till Arlanda, och utrikes terminalen. Där fanns flertalet butiker, alla lika exklusiva och med vacker personal.

Efter att ha botaniserat bland olika parfymer, whiskysorter, godis i stora färgglada förpackningar så slås jag av insikten att inget är billigt?!

Bara mycket, och i vackra förpackningar...

Parfymen som jag brukar ge till min hustru; Burburry Brit, kostar närmare 100:- mer i taxfreeshoppen än hemma i Växjö.

Hur mycket det skiljer sig mellan taxfree och sk nätpriser vågar jag knappt tänka på. Jag hade med lätthet kunnat slita upp min "smartphone" och kollat upp detta på ett ögonblick. Men visst känns det lite speciellt att glida fram bland alla exklusiva märkeskläder, solglasögon och välbärgade globetrotters som handlar stora kassar av dylikt. Men är det värt pengarna???

Sitter nu i Norges huvudstad Oslo, och deras flygplats Gardemoen. Precis som på Arlanda så är priserna långt över butikspriser, och presenteras igen i en vacker förpackning med leende kvinnor som sprutar parfym på mig när jag går förbi. Här är det om möjligt ännu dyrare att handla då priserna är satta till Norska kronor (allt gånger 1:11:- för svensk valuta). Funderar en stund på vad jag ska inhandla till mina små grabbar där hemma, och det får bli två stora Kinderegg i form av en rolig gubbe. Det vet jag kommer att bli uppskattat, Anton gillar leksakerna och Simon chokladen. Greppar även i farten mot kassan en låda engelsk lakrits konfekt i som jag vet att svärfar älskar.
Inhandlade:
2st Kinderegg (varav innehållande 7st kinderegg var)
1st Engelsk lakrits konfekt (0,5 kg)
279:- norska taxfree kronor gick det hela på, som hittat.

 

Inga kommentarer: