onsdag, januari 07, 2009

Yrkeskriminella med moral.


Fick igår reda på att en omdiskuterad hemsida har tagits över av Original Gangsters (OG). Sidan hänger ut sexförbrytare som blivit dömda för våldtäkter, barnpornografibrott och övergrepp mot barn.

Efter att den tidigare ägaren blivit hotad flertalet gånger har han nu valt att lämna över sidan till OG, som i sin tur uppger i en intervju (läs hela artikeln i Svenska Dagbladet):

– Vi vill göra en samhällstjänst, det här har inget med pengar att göra, säger Acar till webbtidningen Crimenews och fortsätter:

– Bara för att vi är yrkeskriminella så innebär det inte att vi inte har någon moral. Vi tar avstånd från allt våld mot kvinnor och barn.

Nu kommer vi till den kluriga frågan, är det rätt att hänga ut sexförbrytare offentligt? Visst är det så att efter att man blivit dömd, avtjänat sitt straff bör vara en fri människa?!

Samtidigt så är en rättegångsdom en offentlig (allmän) handling, och således fri för vem som helst att läsa.

Offentlighetsprincipen regleras i Svensk grundlag, Tryckfrihetsförordningen. I Tryckfrihetsförordningen: andra kapitel, 1§, står det: "Till främjande av ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning skall varje svensk medborgare ha rätt att taga del av allmänna handlingar".

Givetvis skall man även ta hänsyn till Personuppgiftslagen (PUL), som är den svenska versionen av EU:s dataskyddsdirektiv.

Från Wikipedia (PUL):
Syftet med lagen är att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter. Det finns ett undantag för litterära, konstnärliga och journalistiska ändamål, då namnuppgifter får publiceras helt fritt enligt Tryckfrihetsförordningen. Tryckfriheten kräver sådana undantag. Med journalistiska ändamål menas "att informera, utöva kritik och väcka debatt om samhällsfrågor av betydelse för allmänheten." Undantaget omfattar bland annat den som är yrkesverksam journalist eller som arbetar för etablerade medier, men även andra kan behandla personuppgifter för journalistiska ändamål. Normalt omfattas inte uppgifter av rent privat karaktär.

Så oavsett vad man tycker om Original Gangsters...
Är det rätt eller fel att hänga ut sexförbrytare?

Har funderat på den frågeställningen en stund och måste nog som flerbarnsfar säga:

Ja, av egoistiska anledningar så vill jag veta om det finns någon i mina barns närhet som är dömda för dessa avskyvärda brott.

I mina ögon är den som våldtar eller sexuellt förgriper sig på ett (mitt) barn försatt sin rätt till fortsatt levnad, sjuk eller inte spelar för mig ingen roll...

Vad anser du?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk om mamman till dina barn skulle ange dig för att ha antastat barnen för att få vårdnaden vilket förutsätter att hon har psykiska problem. Alla banklån du har måste sägas upp eftersom du inte har någon inkomst i fängelset. Ditt liv är ödelagt. Hur svårt skulle det då inte bli om dina barn dessutom hade sin pappas namn på en site som kriminellt.com
Det finns många tjejer som anmäler falskt för att få uppmärksamhet eller av andra orsaker och som förstör andras liv.
Det är människor det handlar om oavsett om någon har gjort något eller inte.
Hur skulle du själv som nämndeman döma om en tjej/kvinna påstod sig ha blivit våldtagen.
Skulle det inte med din och andras attityd vara väldigt lätt att oskyldiga drabbas också.
Man fattar inte hur oupplysta människor är och hur naiva människor är och hur lätt det är att döma andra. Sjukt!

varulven sa...

Ska dom avlivas då menar du? Är det den världen vi vill ha? Bara undrar. Lägger ingen värdering i det. Får man ligga med djur????
Bara undrar!!! Ingen värdering där heller.
Är man sjuk om man äter snorkråkor? Har dom rätt att existera?
Kan man äta glass i januari?

Anonym sa...

Nu hotar Denho Acar att döda Flashbacks grundare på Nyheter24 för att hans email finns på Flashback.

Helt sjukt.

Jan Axelsson och nazister hackade OG:s sajt

Socker Conny sa...

Har inte förespråkat dödsstraff, vad jag skrev var "försatt sin rätt till fortsatt levnad" inte att dom bör brinna i elektriska stolen.

Förutsättningen att någon ligger upplagd på sidan är väl ändå att dom är utom rimligt tvivel dömda för brottet.

Att du tar upp falsk vittnesbörd tycker jag är en helt annan historia.

Att ta upp att den "stackaren" som blivit dömd för våldtäkt av tex en 2-åring blir tvungen att sälja sitt hus för att han inte har någon inkomst i fängelset tycker jag är fullständigt ointressant...

Att sedan skriva ett inlägg under Anonym visar verkligen att man står för sin åsikt! NOT...

Stormstereo sa...

Nej, nej, nej, nej!
Att hänga ut folk, straffade eller ostraffade, är en handling som passar de lägsta av samhällen och lika låga människor. Det öppnar upp för våld och mord, utfört av självutnämnda duktiga människor med rätt åsikter.

Rättsstaten dör helt enkelt, och vilda västern är ingen trevlig miljö. Människor blir räddare, och rädda människor är farliga. Det blir till att bygga höga stängsel och skaffa vapen. Allt för att skydda sig mot alla andra som bygger höga stängsel och skaffar vapen. Våld på våld på våld utan ände. Ett helt liv i rädsla.