onsdag, april 08, 2009

Übermenschen, eller bara radera minnet?

Igår kväll satt jag och läste International Herald Tribune på Gardemoens flygplats som ligger strax utanför Oslo. Där kunde jag på sidan två läsa om den fantastiska upptäckten som en forskare från New York gjort.

En doktor vid namn André A. Fenton har tillsammans med sina forskare funnit en molekyl som man injicerar i hjärnan som blockerar vissa minnen. Det ska även vara möjligt att tabort inlärda beteenden och vanor.

Kan med detta se flertalet användningsområden.

Tänk om man på söndagen efter en "blöt" utekväll med grabbarna vaknar upp jämte en riktig skräcködla till fruntimmer. Vore det då inte praktiskt att likt kvinnor som tar ett "dagen efter piller/Akut-piller" för att inte bli gravida, kunna ta en spruta på måndagen och glömma att det hela har hänt?

Skämt o sido...

Det kan mycket väl finnas anledningar till att radera vissa minnen såsom traumatiska upplevelser som våldtäkter, dödsfall mm mm. Minnen som dessa gör sig säkerligen påminda dagligen, och gör att den utsatta människan har svårt fungera i en vardag.

Det hela med att kunna radera minnen kan tyckas förefalla skrämmande, men ändå kanske inte lika illa som dom avslutande raderna i artikeln där läkaren deklarerade att det var även möjligt att tillföra minne eller snarare minneskapacitet.

Artikeln tog upp möjligheten att med denna teknik kunna bota tex alzheimers. Själv blev jag rädd för att den nya tekniken skulle kunna missbrukas åt båda hållen. Radera minnen från tex vittnen i tex mordfall, eller likt Nietzsche´s vilja att skapa "Übermenschen".

Svårt att ta ställning för eller emot, det enda jag själv kan säga är att framtiden ser spännande ut.

Inga kommentarer: