söndag, juli 20, 2008

Blodpudding

Ingredienser, ca 12 portioner
1 liter blod (tappas lättast ur Klaus efter slagsmål)
5 dl svagdricka eller lättöl
8 dl grovt rågmjöl
1 gul lök
150 g margarin eller ca 100 g ister
1 msk salt
½ tsk kryddnejlika
1½ tsk kryddpeppar
1½ tsk vitpeppar
2-3 tsk mejram eller timjan, finstött
½ dl sirap
1-2 dl russin

Tillagning
Blir ca 2 kg blodpudding, fetthalt ca 8 %. Beställ blodet i god tid. Tina i kylskåp 8-10 timmar. Sätt på ugnen. Sila blodet och blanda det med svagdricka eller öl. Tillsätt rågmjölet under kraftig vispning. Skala och hacka löken. Fräs den i lite av fettet och blanda ner i smeten. Smält sedan resten av fettet och blanda ner det. Tillsätt salt, malda kryddor och ev sirap och/eller russin. Stek ett prov av smeten i ej för varm stekpanna och smaka av. Ugnstemperatur 200º.

Beräkna per portion: ca 150 g blodpudding eller blodkorv

Blodpudding: Häll smeten i smorda, bröade formar upp till 2/3. Ställ dem i en långpanna, täck formarna med aluminiumfolie eller smörgåspapper. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna. Grädda i vattenbadet 1-1 1/4 timme. Pröva med en sticka eller provnål, som ska kännas torr, om puddingen är färdig. Låt puddingen svalna något innan den stjälps upp. Blodpuddingen kan serveras nygräddad eller förvaras i kylskåp några dagar. Kan också djupfrysas. Fryslagras högst 3 mån. Till nygräddad blodpudding: lingonsylt, en råkostsallad

Blodplättar: Smält fett i en stekpanna eller plättlagg. Lägg i 1 msk smet till varje plätt och grädda dem på båda sidor på ej för stark värme.

Stekt blodpudding - blodkorv: Stek ca 1 cm tjocka skivor, utan eller i ytterst lite fett, i ej för varm stekpanna.

Till blodplättar och stekt blodpudding: lingonsylt ev blandad med strimlad vitkål, finrivna morötter

Fler portioner: Blodpudding eller -korv till många är praktiskt att steka i ugn. Lägg skivorna i en lättsmord långpanna. Sätt in den i 225ºC ugnsvärme, i övre delen av ugnen. Stek ca 5 min. Vänd skivorna en gång.

Om du inte tycker om att tappas på blod genom att få stryk, det lika bra att köpa skiten på ICA.

Klaus, Klaus... herre gud!
Förlåt om jag skojar lite med dig med att lägga ut detta på bloggen, men detta är nog fan det värsta som du har råkat ut för om du frågar mig!

Så länge inget är brutet så går svullnaden ner ganska fort.
Men färgglad kommer du nog vara ett tag...

Krya på dig!


Ps: Du har ingen bild på den andra killen?

Inga kommentarer: