söndag, augusti 31, 2008

Giftiga tvättlappar

*LÅNGT MEN INTRESSANT INLÄGG*

För en tid sedan besökte vi vänner till oss, som vanligt var det efter en stund dags för blöjbyte. När jag skulle byta på sonen så blev jag ledd till tvättstugan där ett mycket fint skötbord stod, 30-40cm från handfatet.

Trots detta användes inte vanligt vatten och torra tvättlappar vid byte av blöjor. Där låg flertalet köpta tvättservetter av kända varumärken. Tyckte det var lite underligt med tanke på att det förmodligen skulle vara enklare att just använda vattnet jämte,

Vi har nämligen kastat alla tvättservetter efter att svärfar berättat att servetterna är utmärkta att rengöra bla verktyg och torka bort olja i verkstaden.

Satt ikväll och googlade på tvättservetter och fann enkelt följande info.

Testfakta har på GP:s uppdrag låtit ekotoxikologen Jeanette Andersson vid IVL Svenska Miljöinstitutet analysera innehållet i olika servetter.

De undersökta produkterna innehöll sammantaget elva kemikalier med påvisad eller misstänkt risk för att kunna orsaka bland annat allergi, eksem eller överkänslighet.

*Bensoesyra; Måttligt irriterande för hud och ögon. Kan orsaka kontaktallergier hos känsliga personer.
*Butylparaben; Långvarig eller ofta upprepad kontakt kan i enstaka fall orsaka överkänslighet med allergiskt kontakteksem som följd.
*Cetremoniumbromide; Ämnet kan absorberas vid användning på hud. Vid injicering har ämnet visats ha missbildande och förgiftande effekt på foster. Kan orsaka hudirritationer och irritationer i ögon.
*Citronsyra; Irriterar ögonen vid direktkontakt. Finns studier som tyder på ökad känslighet för solljus i kombination med användning av produkter som innehåller citronsyra.
*Etylparaben; Långvarig eller ofta upprepad kontakt kan i enstaka fall orsaka överkänslighet med allergiskt kontakteksem.
*Limonene; Klassas som miljöfarligt ämne. Ämnet har irriterande egenskaper med påvisad risk för kontaktallergi och överkänslighet.
*Methylparaben (M.H.B); Långvarig eller ofta upprepad kontakt kan i enstaka fall orsaka överkänslighet med allergiskt kontakteksem.
*Parfym; Parfymer misstänks generellt kunna orsaka överkänslighetsreaktioner och vara allergiframkallande.
*2-Fenoxietanol; Medelhög giftighet vid förtäring, irriterande för ögonen.
*Propylparaben (P.H.B.); Långvarig eller ofta upprepad kontakt kan i enstaka fall orsaka överkänslighet med allergiskt kontakteksem.
*Natriumbensoat; Misstänks kunna vara allergiframkallande och orsaka kontakturtikaria (nässelutslag).

Följande servetter innehöll flest antal ämnen med påvisad eller misstänkt negativ hälsopåverkan: Natusan Gentle Care, Pampers, Pampers Active, Gunry, Gunry Classic Collection och Cien.

De servetter som innehöll minst antal ämnen med påvisad eller misstänkt negativ hälsopåverkan var: Libero, Willys, Änglamark Sensibel, Änglamark, ICA utan parfym, Coop, X-tra och Euroshopper.

Jag helt säker på att familjen som vi besökte inte vet om detta då dom är mycket insatta i barnfrågor, och älskar sina barn över allt annat. Det som retar mig lite är att jag glömde nämna detta till dom. Jag ska göra detta nästa gång.

Läs mer på dessa sidor:
GP: Våtservetter
Shenet
Kemikalieinspektionen
Svenska Naturskyddsföreningen

Inga kommentarer: