torsdag, april 03, 2008

Genforskning på gott, eller ont?


Forskningen av människans gener kommer med jämna mellanrum med resultat som både kan vara bra, och dåliga.

Vad händer om man använder den information man idag kan ta ut av ett enkelt blodprov vid tex försäkringsbolagen, anställnigsintervjun samt val av livspartner?

Skulle alla försäkringsbolag vilja försäkra en människa som har anlag för cancer? Vem skulle vilja anställa en person som ligger i riskszonen för att bli alkolist, eller för den delen vilja gifta sig med någon som har ovanstående "riskfaktorer".

Genforskningen som idag preseneras i Aftonbladet handlar om du har anlag för nicotinbegär eller ligger i riskzon för lungcancer. Vem har igentligen nytta av en sådan information? Vem är då beställaren/finansiären till just ett sådant forskningsresultat , Marlboro?

Vet inte alla idag att rökning är dåligt för din hälsa?

Nä, satsa pengar på att lösa gåtor som varför man drabbas av tex cancer istället. Det är en fasansfull sjukdom som inte tar hänsyn till gammal eller ung. Den drabbar inte bara rökare...

1 kommentar:

Anonym sa...

Hmm, som mamma till en son med en genetisk sjukdom så är jag såklart kluven.Klart ingen forskning om man blir rökare eller inte.Men gärna forskning om hur man kan bota min son.Som det är nu så finns ingen bot..Men visst jag är helt för om forskning om cancer och andra sjukdomar.