tisdag, april 08, 2008

Motivation att förflytta berg!

Idag har vi på konferensen haft besök av självaste Mikael Reuterswärd (äventyrare och bergsbestigare). Han ingick i en expedition som besteg Mount Everests topp 1990, han blev då den första svensk att göra detta.

Han driver idag eget företag som sysslar med föreläsningar om individ- och grupputveckling.

Historierna som han berättade om resan upp (och ner) på Mount Everest fick en att hisna. Inte bara av höjdskräck utan av beundran för en människa som med berått mod ger sig ut på en sådan resa med ovisst slut.

I egenskap av motivator har han hjälpt idrottsstjärnor till bättre resultat. Hans lösning var lika enkel som genial. Alla har ett plus och minus konto i huvudet där man lagrar känslor och egenskaper. Beroende hur du väljer att placera en upplevelse, eller snarare hur du definierar den påverkar resultatet.

Vid ett tillfälle sa tex att han skulle ta upp någon från gruppen för att visa mänskliga reaktioner genom att ställa obehagliga frågor. Strax efter denna förfrågan hörde han med oss om vi hade fått en inre bild av oss själva stående där framme. Hade vi börjat flacka med blicken eller rent av stirrat i bänken och hoppats att det inte skulle bli dig han valde.

Den negativa bilden av oss själva hamnar givetvis på minus sidan…


Ett förslag han hade var att man kanske en gång i veckan satte sig ner (helst på fredagen för att slappna av inför helgen) och skriva ner minst 3 saker som vi gjort i den gångna veckan som vi gjort riktigt bra.

På detta sätt skapar du pluskonto som ger ett mer positivt tänkande...
(MYCKET FÖRENKLAT)

Skulle kunna skriva om denna föreläsning hur länge som helst då den var mycket givande. Hans berättelser från hans liv får en att fundera på hur man själv agerar i situationer, då han var mycket duktig på att rita upp mentala bilder. Apropå bilder, så var hans bilder från Mount Everest helt otroliga! Till alla personalansvariga/företagsledare vill jag säga: Boka honom nästa gång!

En kul parantes är att han bestigit Mount Everest när det var som högst?!

Mount Everest har sedan 1852 angivits att vara 8848 meter högt. Men under 1990 (samma år som Mikael besteg berget) var den officiella mätningen 30 meter högre. Detta togs dock tillbaka året där på, och den officiella höjden är fortfarande 8848 meter.

Detta innebär att Mikael Reuterswärd har varit på 8878 meters höjd dvs högst i världen, och ingen kan ta hans rekord!

Inga kommentarer: